Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Staatsrechtconferentie 2019 (UvA)

13 december 2019

De Staatsrechtconferentie 2019 wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam en vindt plaats op vrijdag 13 december 2019. Het thema is: de Economische ConstitutieBeginselen van de Democratische Rechtsstaat tussen Globalisering en Europeanisering.

Het staatsrecht heeft als primair studie-object de constitutie. In veel Europese landen is de formele constitutie – de Constitutie – daarbij leidend, op basis van de veronderstelling dat deze formele Constitutie de bron van alle gezag en macht is. In de Nederlandse context, is bij afwezigheid van dezelfde funderende rol voor de Grondwet (die slechts één van de bronnen van de constitutie vormt) dit minder het geval. Toch geldt ook voor ons dat de grondslagen van het economische bestel binnen de staat een grotendeels onzichtbare ‘economische constitutie’ vormen – ‘onzichtbaar’ maar wel duidelijk van invloed op het functioneren van de politieke en juridische constitutie. Tegelijkertijd lijkt de economische constitutie zich ook aan de politieke en juridische constitutie te onttrekken, zelfs als de formele constitutie wel enige aanknopingspunten lijkt te bieden voor de economie. In een tijdperk van globalisering en Europeanisering van de economie lijkt dit in verhevigde mate het geval.

De Staatsrechtconferentie 2019 is gewijd aan de vragen die dit oproept, bezien vanuit de beginselen van de democratische rechtsstaat.

Naast twee plenaire delen aan het begin en einde van de conferentie, zullen er een drietal panels zijn over achtereenvolgens grondrechten en de economische constitutie, de Europese parameters van de nationale economische constitutie, en over de gevolgen van de platform-economie voor democratisch gelegitimeerd bestuur.

Meer informatie over het programma en deelname volgt.

Gegevens

Datum:
13 december 2019