Deelnemers gezocht voor het Studentenparlement 2018-2019

Op initiatief van de Staatsrechtkring wordt eens in de twee jaar het Studentenparlement, een wedstrijd tussen de juridische faculteiten van Nederlandse universiteiten, georganiseerd. Studententeams kruipen in de huid van Kamerfracties en gaan met elkaar de juridische en politieke strijd aan om te besluiten over een (fictief) wetsvoorstel. In 2018-2019 is de inzet van het debat een wijziging van de Grondwet om er voor te zorgen dat de benoemingswijze van leden van de Hoge Raad en de Raad van State (verder) wordt geparlementariseerd.

Dit wetsvoorstel wordt ingediend door een speciaal voor het Studentenparlement geformeerde regering die bestaat uit de volgende bewindspersonen:

  • mr. Hans Hofhuis, oud-rechter in de rechtbank Den Haag
  • prof. mr. Roel Schutgens, hoogleraar Algemene rechtswetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen
  • prof. mr. Marc de Werd, raadsheer in de Centrale Raad van Beroep en hoogleraar Rechtspleging aan de Universiteit van Amsterdam

In de periode oktober 2018 – mei 2019 gaan de deelnemende fracties het schriftelijke debat met de regering aan. Op vrijdag 17 mei 2019 is de finale van de wedstrijd in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Deelnemende fracties treffen elkaar dan voor de mondelinge behandeling van het voorstel. Een deskundige jury bepaalt welke fractie als winnaar naar huis gaat met de Zilveren Thorbeckepenning.

Omdat deelname aan het Studentenparlement een geweldig leerzame ervaring is, krijg je er studiepunten voor.

Ben je geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met de contactpersoon van je faculteit:

Alle informatie over het Studentenparlement vind je op deze website.