Recent verschenen: TvCR 2-2016

tvcrHet aprilnummer van het Tijdschrift voor Constitutioneel Recht is onlangs verschenen. Deze rijkgevulde editie opent met twee in memoriams. Jit Peters blikt terug op het leven en werk van Tim Koopmans, die afgelopen december overleed. Paul Bovend’Eert memoreert de in januari overleden Tijn Kortmann.

In de rubriek Artikelen allereerst een bijdrage van Aernout Nieuwenhuis naar aanleiding van het recent verschenen voorontwerp voor een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waarbij hij ingaat op de vraag in hoeverre het voorontwerp bijdraagt aan de inbedding van de AIVD in de democratische rechtsstaat. In het tweede artikel bespreekt Gohar Karapetian¬†de regeling van personenverkeer van Nederlanders in het Koninkrijk vanuit Europeesrechtelijk perspectief en de betekenis van de toepassing van het Europees burgerschap op de overzeese gebieden. In het derde artikel in deze editie gaat Paul Bovend’Eert in op de tuchtrechtregeling voor rechters, die al enige tijd ter discussie staat. In zijn bijdrage gaat de auteur in op de constitutionele garanties voor rechterlijke onafhankelijkheid en de vraag in hoeverre uitbreiding van de bestaande disciplinaire sancties en ordemaatregelen gewenst is.

In de rubriek Wetgeving een bijdrage van Joris Groen over de recent bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstellen die strekken tot uitbreiding van de bestaande bevoegdheden voor aanpak van het jihadisme. Michael Verhulst en Hansko Broeksteeg gaan in discussie over de stelling dat de beslissing tot vervolging van politieke ambtsdragers door politieke ambten moet worden genomen. In de rubriek Bij de buren bespreekt Jan-Peter Loof de mensenrechtelijke gevolgen van het uitroepen van de noodtoestand in Frankrijk na de aanslagen in Parijs. Deze editie wordt afgesloten met een drietal boekbesprekingen.

Bekijk hier de volledige inhoudsopgave (pdf). TvCR lezen? Word lid van de Staatsrechtkring en krijg het tijdschrift elk kwartaal toegestuurd.